Kleine Uil wordt wijs

Bijbelverhalen vertellen op een vrolijke manier

Met Aswoensdag start de Veertigdagentijd – hoe zit het eigenlijk?

25 januari 2024 | Extra

De voorbereidingstijd op Pasen, de Vasten of Veertigdagentijd, begint op 14 februari 2024 met Aswoensdag.

Aswoensdag? De dag waarop we starten met de Veertigdagentijd. Om te laten zien dat je meedoet met de Vasten kun je in de kerk een askruisje halen. Dat is een kruisje op je voorhoofd, gemaakt met as van de verbrande palmtakjes van vorig jaar (van Palmzondag). Bij het tekenen met dat kruisje wordt gezegd: ‘Stof ben je, en tot stof zul je wederkeren.’ Daarmee wordt bedoeld dat het erom gaat wie je bent als je alle opsmuk, alle versiering, je mooie huis en spulletjes, de carrière enzovoort weghaalt. Dan zijn we allemaal hetzelfde, gewoon een mens, gemaakt van stof. Maar wie ben je dan echt? Daar ga je veertig dagen over nadenken en mee aan de slag. Veertig dagen tellen we af naar Pasen, om met Pasen klaar te zijn.

Veertig dagen? Tel je van Aswoensdag tot Pasen kan kom je op 46 dagen! Dat klopt, want de zondagen tellen in de Vasten niet mee. Dat zijn feestdagen, dan vasten we niet.

Klaar met Pasen? Met Pasen zijn we graag op ons paasbest! We gebruiken de voorbereidingstijd om na te denken over hoe we een betere versie van onszelf kunnen worden. Veertig dagen lang nadenken, en ook beter leven (vasten: minder snoepen of drinken of gamen of vul zelf maar in…), en omzien naar anderen die het niet zo goed getroffen hebben hebben. Op het belangrijke feest van Pasen zijn we dan klaar om dat te vieren als de nieuwe mensen die we door dat nadenken en beter leven geworden zijn.

Vasten – bidden – geven? Kleine Uil legt in filmpje 30 uit: Als je vast wordt je dankbaar voor wat je allemaal hebt. Dan ga je vanzelf bidden uit dankbaarheid, en je ziet ook dat niet iedereen zoveel heeft als jij. Wie zo bidt denkt ook aan anderen, daar word je vrijgevig van.