Kleine Uil wordt wijs

Bijbelverhalen vertellen op een vrolijke manier

Meer over de makers

14 december 2023

Over de makers

‘Kleine Uil wordt wijs’ wordt gemaakt door een team van professionals: drie theologes, een tv-maker/editor en een radiomaker, allemaal wijze uilen met een bak aan ervaring op het gebied van media, geloof en kerk, kunst, kinderen, onderwijs en samenleving. Met een uitgesproken passie voor het overdragen van verhalen. De verhalen waar mensen al een poosje (duizenden jaren) veel geluk en vrede uit halen. Waarom werken ze mee aan Kleine Uil en hoe bevalt het? Hieronder stellen ze zich voor.
Marjet

Marjet

Teksten en tekeningen

Kleine Uil wordt wijs komt uit het creatieve brein van Marjet de Jong. Zij schrijft, creëert, tekent en speelt. Marjet de Jong is theologe, freelancer en eigenaar van Taal & tekenen, eerder werkzaam als uitgever bij Adveniat uitgeverij.

“Ik vind het fijn om nieuwe verhalen te schrijven en oude verhalen tot leven te brengen. Om poppen te maken en in decors wereldjes op te roepen zoals oma’s zolderkamer, de tuin van de kerk, de torenkamer van Kleine Uil, strand en duin. Om via poppenspel een verbinding te leggen tussen het kinderleven van nu en de altijd boeiende bijbelverhalen die we in de lucht willen houden. Om plotjes en dialogen te schrijven die ook mij verrassen. Om te rijmen en te tekenen.
Alles komt samen op de opnamedag waarop we telkens twee filmpjes tegelijk opnemen. ‘Onder tafel!’ is bij het team een gevleugeld woord geworden voor ‘Koffie en koek opzij, we gaan spelen!’ Joes, Mara en Kleine Uil nemen het woord en worden wijzer.  En als kinderen, ouders en vakkrachten onze pret herkennen en de filmpjes met plezier bekijken, dan weet ik dat onze talenten als verhalenvertellers weer een heerlijke, creatieve uitlaatklep hebben gevonden.”

Marjet is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontstaan van de geloofskoffers van de website Geloventhuis.nl. Samen met Edith Vos bedacht ze kinderwoorddienst.nl.
Marjet is moeder van drie inmiddels grote kinderen en heeft twee kleinkinderen.

Van haar hand verscheen onder andere ‘Kerst spelen met kinderen, 15 verhalen en 3 zangspelen’, het adventsverhaal Kleine uil wordt wijs en in april 2018 het boekje Pluk het jaar, kindergedichten voor alle seizoenen.

Mannes

Mannes

Opname en montage

“Hoe leuk is het om met zo’n klein team professionele productie te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan een tafel in de woonkamer en een hoop creativiteit om deze mooie poppenserie gestalte te geven.”

Mannes van der Burg is eigenaar van Mannes Beeldkracht. Hij is motion graphics artist en fotograaf en werkt voornamelijk voor de grote omroepen in Nederland.

Mannes woont met zijn vrouw in Hilversum en heeft kinderen en kleinkinderen.

Edith

Edith

Redactieadvies en webmaster

“Toen Marjet me polste over haar idee om filmpjes te maken voor jonge kinderen met handpoppen, was ik direct enthousiast. Het vertellen van de aloude bijbelverhalen aan jonge kinderen is niet voor iedereen even gemakkelijk en vanzelfsprekend. Bij Kleine Uil wordt wijs krijg je de verhalen op een aansprekende manier kant en klaar aangeleverd om samen naar te kijken. En ze sluiten ook nog eens heel goed aan bij het dagelijks leven van de kinderen, zodat je er zo over door kunt praten.”

Edith Vos is theologe en gepensioneerd pastoraal werker in de parochies Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en Martha en Maria in Baarn/Soest e.o. Na haar opleiding tot basispastor volgde zij de specialisatie tot catecheet. Zij schreef voor kinderen van 4-6 jaar mee aan de catechesemethode Het Licht op ons Pad. Naast de website Kleine Uil wordt wijs werkt zij ook als schrijver/webmaster/
eindredacteur voor de sites geloventhuis.nl, kinderwoorddienst.nl en
Kloostermagazine.nl.

Edith woont met haar man in Amersfoort en heeft twee kleinkinderen.

Mariska

Mariska

Poppenspel

“Al een aantal jaren werk ik als Godly Play verteller. Daarnaast volgde ik de Vertelacademie om ook op andere manieren goed verhalen te leren vertellen. Ik volgde er ook een training vertellen met poppen. Toen Marjet vertelde dat ze bezig was met het ontwikkelen van Kleine Uil en de poppen liet zien, met de vraag: ‘Wil je mee doen?’ was ik direct enthousiast. Bijbelverhalen vertellen aan kinderen is mijn passie en werk. De wijze waarop dat in Kleine Uil wordt wijs gebeurt, is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook altijd met een doordachte visie die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.”

Mariska Litjes is theologe en verhalenverteller. Ze werkt als catechetisch medewerker bij de St. Franciscus-parochie te Apeldoorn.  Op katholieke scholen in deze parochie heeft zij als Godly Play verteller al vele jaren een verhalenvertel-project. Ze gaat voor in schoolvieringen en ondersteunt scholen bij identiteitsvragen.
Mariska is als auteur verbonden aan de website Kinderwoorddienst.nl en schrijft voor de methode Houvast op school.

Tom

Tom

Vertelstem

Tom Dirks is een ervaren mediaman; een allround radiopresentator bij KRO-NCRV, met een ruime ervaring in muziekprogramma’s, magazines en podcasts. Hij studeerde radiojournalistiek in Kampen en communicatiewetenschap in Nijmegen. 

Esther

Esther

Zang

Esther Ocheng- Grünbauer is docent muziek en dirigente van diverse (kinder)koren, waaronder Gospelkidz, een meerstemmig kinderen- en tienerkoor. Ze is componist van en maakt arrangementen voor (kerk)liederen.

‘Tot mijn vreugde werd ik gevraagd om aan dit mooie project mee te werken door een melodie te schrijven en daarbij een arrangement voor de tune van Kleine Uil. Dat heb ik met veel plezier en ook met hulp en inspiratie van mijn 2 jongste dochters gedaan!’
Werkzaam in het onderwijs en als zelfstandige in muziek en coaching oefen ik mijn passie uit: afgestemd onderwijs. Luisteren, invoelen, analyseren, aansluiten, vernieuwen en blijven leren.’

Esther woont met haar man en dochters in Amersfoort.