Kleine Uil wordt wijs

Bijbelverhalen vertellen op een vrolijke manier

Katholiek Nieuwsblad: Eerste kindercatechese met poppenanimatie

16 november 2023 | Nieuws

‘Bijbelverhalen in de lucht houden voor kinderen’

Door: Selinde van Dijk – Kroesbergen – 2 oktober 2022

Voor het eerst verschijnt er een serie korte poppenfilms die aansluit bij het leesrooster van de katholieke Kerk. Met de poppenanimatie Kleine Uil wordt wijs willen de makers “bijbelverhalen in de lucht houden voor jonge kinderen”.
De zeven minuten durende filmpjes zijn gericht op kinderen tussen 5 en 8 jaar oud en zijn gratis te zien op YouTube. Omdat de verhalen zijn afgestemd op de evangelielezing uit de zondagsmis, kunnen ze gebruikt worden in kinderwoorddiensten, catecheselessen of gewoon thuis.

Wijs
Het poppenspel draait om de zachtaardige Joes en zijn ietwat pittiger zus Mara. Ze raken bevriend met een uilskuiken dat met zijn moeder – de wijze Kerkuil – in een kerktoren woont. De Kleine Uil heeft het veel over verhalen uit ‘het Boek van mijn moeder’, een verwijzing naar de Bijbel. In elke aflevering zit een op rijm verteld bijbelverhaal.

Bijbel voor kinderen
“We hebben bewust voor dit toegankelijke en korte format gekozen”, vertelt één van de makers, Marjet de Jong. “Niet alle ouders lukt het om regelmatig met kinderen de Bijbel te lezen. Soms is het ook lastig om het verhaal goed uit te leggen.”
Ook scholen en vrijwilligers kunnen de serie als hulpmiddel gebruiken. “De filmpjes zijn kort en passen bij de spanningsboog van kinderen”, legt De Jong uit. “Er blijft nog genoeg tijd in de les over voor iets anders.”

Groei
Het idee voor de film ontstond tijdens de coronapandemie “toen mensen niet naar de kerk konden en gezinnen het thuis zelf moesten doen”, zegt De Jong. Mediapriester Roderick Vonhögen vroeg haar hem te helpen, wat ze ook deed. Na de pandemie ging De Jong ermee verder. Inmiddels is het projectteam uitgegroeid tot zes medewerkers en zijn er zo’n 24 afleveringen in de maak, waaronder een wekelijkse Adventsserie.

Moeilijke onderwerpen
De eerste aflevering gaat over de parabel van Jezus over Lazarus en de rijke man. “Geen lollig verhaal”, zegt De Jong. Toch schuwt ze moeilijke onderwerpen als hemel en hel niet. “Het is nu eenmaal de Schriftlezing van die dag. Jezus wijst mensen hierin op de consequenties van hun keuzes. Ook dat is liefde.”
“Het roept natuurlijk ook emoties op. Die kunnen de poppen meteen te verwoorden, zodat het thema zo dicht mogelijk bij de kinderen blijft.”